Понеділок, 29.04.2024, 19:19
Приветствую Вас Гість | RSS

КЗ "Малоянисольська ЗОШ I-III ступенів імені В.В. Балабана"

Меню сайта
Мини-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2016 » Грудень » 19 » День Святого Миколая
09:40
День Святого Миколая

В Україні 19 грудня відзначають

День Святого Миколая - покровителя дітей і мандрівників.

Святий Микола (або Ніколаус), якого зараз вважають персонажем фольклору, був візантійським єпископом, прославившись своєю любов'ю до дітей і допомогою бідним. Він ніс своє служіння в стародавній Лікії, "місті Миру" (ця місцевість розташована поблизу сучасного турецького міста Демре).

Існує чимало легенд про добрі справи Святого Ніколауса. Так, одного разу Ніколаус вирішив допомогти трьом сестрам, яких через бідність ніхто не хотів брати заміж. Вночі він кинув їм через трубу димоходу три мішечки із золотими монетами. Після допомоги сестрам Ніколаус продовжував допомагати бідним городянам, залишаючись непоміченим і дивуючи все місто. Він приносив у будинки іграшки та теплі речі для дітей, ліки для хворих. А найголовніше, Ніколаус робив це все не для слави, а таємно і від усієї душі. Одного разу вночі люди захотіли вистежити того, хто ж так всім допомагає, і були вражені, що ним виявився молодий Миколай. Після цього місцеві жителі обрали його своїм єпископом.

Здійснюючи паломництво до Єрусалима, Микола Чудотворець на прохання подорожніх заспокоїв розбурхане море. Завдяки його молитві ожив матрос, який впав із щогли і розбився на смерть. Утримавши меч ката, святий Миколай врятував від смерті трьох чоловіків, невинно засуджених користолюбним градоначальником.

Після смерті єпископа в місті почали відбуватися чудеса: хворі, які приходили до його могили, зцілялися, а образ Миколая захищав людей у далеких подорожах і життєвих негараздах. Миколая Чудотворця вважають найбільш близьким до Бога святим, посередником між Богом і людьми.


Це найбажаніший день у році для дітлахів. Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше.  Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик. Ця різочка є своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.
А в ніч на 19 грудня до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки.
В сучасні часи з’явилась добра традиція – саме у день святого Миколая опікуватись сиротами та знедоленими дітьми,
даруючи їм подарунки. 

Вважають, що свято Миколая - останній день у році, коли можна розрахуватися з боргами, адже сам чудотворець регулярно ділився з нужденними.

Св. Микола опікується воїнами, водіями і мандрівниками, допомагає бідним у скруті. Його вважають покровителем дітей та студентів, моряків, торговців і лучників.

У народних переказах святий Миколай боронить людей від стихійного лиха, а насамперед на воді. Всі одеські рибалки в своїх куренях мали образ святого Миколая. Виходячи в море на промисел, рибалки завжди брали із собою образ святого чудотворця.

Кажуть, що "якщо на Миколу піде дощ, то буде добрий врожай на озимину". А якщо буде мороз, то рясно будуть родити овочі. У сучасній Україні з Дня святого Миколая починаються зимові свята, у багатьох містах відкриваються ялинки.

Щиро вітаємо вас з Днем Святого Миколая!

Сердечно бажаємо здоров’я, добра, радості та великої духовної благодаті.
Нехай добрий Святий принесе щастя у ваші сім’ї й благополуччя рідній Україні.

Категория: Свята | Просмотров: 349 | Добавил: TV1992 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
Поиск
Внимание!

Національна дитяча гаряча лінія

Календарь
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright MyCorp © 2024
uCoz